Hastanemizden

Gebe Okulu

 
Hastanemizde Gebe Eğitimleri hafta içi 09:00-16:00 saatleri arasında gerçekleştirilmekte olup aynı zamanda her ayın ilk Perşembesi 13:00-15:00 saatleri arasında fizyoterapist ve diyetisyen eşliğinde gebelik egzersizleri ve beslenme grup eğitimleri yapılacaktır.

Eğitimini tamamlayan gebelerimize gebe eğitim sertifası ve hastanemiz tarafından hediye paketi (Battaniye,Tırnak makası,Derece) verilecektir.

Not=Grup eğitimlerine önceden gelip Gebe Okulu polikliniğine kayıt yaptırılması gerekmektedir.Emzirme konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetleri gebe okulu sorumlusu Arife ÖZKAN ve Doğum Servisini arayabilirsiniz.Dahili No:1125
1.jpg

GEBE OKULU (1).jpeg

GEBE OKULU (1).jpeg

GEBE OKULU (2).jpeg

GEBE OKULU (3).jpeg

GEBE OKULU (4).jpeg

GEBE OKULU (5).jpeg

GEBE OKULU (6).jpeg

GEBE OKULU (7).jpeg

2.jpeg

3.jpeg

4.jpeg

5.jpeg

1.jpeg

1

1

1

1

1

1

1

gebeokulu1jpg.jpg

gebeokulu2png.jpg
emzirme politikası.jpg

ANNE SÜTÜ VE ÖNEMİ

anne1.jpg

 

Sağlık Bakanlığı, DSÖ, UNICEF ve Amerikan Pediatri Derneği’nin EMZİRME ÖNERİLERİ

*Doğumdan ilk YARIM/1 saat içinde emzirmeye başlanılması

*İlk 6 ay sadece Anne Sütü verilmesi

*Tamamlayıcı besinlere 6.aydan(180.gün dolunca)sonra emzirmeye devam ederek başlanması

*Emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi önemlidir.

ANNE SÜTÜ

*İlk 6 ay bebeğinizin %100 tüm besin ihtiyacını karşılar.

*6-12 aylarda bebeğinizin ihtiyacının %50 ‘sini   karşılar

*12.aydan itibaren de bebeğinizin ihtiyacının 30’unu karşılar.

ANNE SÜTÜNÜN BEBEK İÇİN  YARARLARI

*Her zaman hazırdır, ısı derecesi uygundur

*Besin öğesi bileşimi ideal ve sadece bebeğinizin ihtiyacına özeldir.

*Koruyucu etmenler içerir:

-Sindirime yardımcı aktif enzimler

-Hormonlar ve Büyüme   Faktörleri

-Antioksidanlar

*İMMÜN  globulinler

*Bebeği kabızlıktan korur.

* Allerjik hastalıklar daha az görülür

*Solunum yolu ve sindirim sistemi hastalıklarından korur.

* Malnutrisyon, anemiden korur.

*İleriki yaşlarda ve erişkin çağda aşırı kilolu/obez olma ve Tip2   Diyabet  riski daha düşüktür.

*İlk 6 ayda emzirmenin analjezik etkisi aşılama sırasında etkili bulunmuştur.

*Emzirmenin analjezik  etkisi  lokal analjezik kullanımına benzer bulunmuş.

* İlk 6 ay anne sütü almanın özellikle ilk 2 yıllık süreçte OTİT vakalarında  %43 azalma sağladığı gösterilmiştir.

* Son   gelişmeler  anne   sütünün   KÖK  HÜCRE  içerdiğini göstermiştir. Bu   kök   hücreler kullanılarak İNFANT hastalıkların tedavisinde yeni araçlar geliştirilebilme imkanı olduğu belirlenmiştir.

* Anne sütü alan bebeklerde ÇENE ve dişlerde KAPANMA bozuklukları  daha  az  görülür. Emzirme 12 aya kadar diş  çürüklerinden  korur.

* Anne sütü ile beslenen bebeklerin ileriki yaşlarda zeka testlerinde , okul hayatında daha başarılı oldukları ,beslenme süresi artıkça erişkin yaşta IQ ya da EQ daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

*  Emzirmenin  nöromotor   gelişmede  önemli rol oynadığı bildirilmiştir. Anne sütü ile beslenme süresi arttıkça 4 yaştaki hiperaktivite skoru azalmakta, sosyal yetenek skoru artmaktadır.

ANNE AÇISINDAN EMZİRMENİN YARARLARI
anne2.jpg

 

* Emziren anneler eski kilolarına daha çabuk dönerler.

* Anne-Bebek Bağlanması(BONDİNG) daha sağlıklı kurulur

* Doğum Sonu Depresyon emziren annelerde emzirme sırasında salgılanan oksitosin, prolaktin ,  endorfin ve  seratonin  gibi hormonların olumlu etkisiyle daha az görülür.

*Emzirme sırasında salgılanan bu hormonlar anneyi gevşetir ve daha çabuk uykuya dalmasını sağlar, sık sık emzirme için uyanan anne böylece kısa süre uyuma ile bile dinlenebilir

*Emziren kadınların ileri de osteoporoz yani kemik erimesi olma ihtimali daha azdır.

* Emziren kadınların meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riskinde azalma olduğu çalışmalar sonucunda tespit edilmiştir.

 ANNE SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ VE BİLEŞİMİ

Anneden doğumdan hemen sonraki ilk 3-5 güne kadar salgılana süte KOLOSTRUM yani halk arasında ağız sütü de denir.

-Kolostrum enfeksiyon önleyici etmenlerden zengin formülüyle yaşamın il dakikalarından itibaren dünyaya yeni gelen bebeği enfeksiyonlardan ve hastalıklardan korur. Yani İLK BAĞIŞIKLIĞI sağlar.

-Büyüme faktörleri içerir.

- Kolostrum içerdiği MÜSHİL ETKİSİ yapan maddeler aracılığıyla bebeğin ilk dışkısı mekonyumun bağırsaktan atılmasını kolaylaştırır. Böylece dışkıyla birlikte bilurubinler, bağırsaktan atıldığı için bebekte SARILIĞIN ÖNLENMESİ kolaylaşır.

-Kolostrum yani ağız sütü bebeğin yaşamının ilk haftasında neredeyse,  elzem mineral (çinko) ve vitaminleri (A,D ve B12 )yeteri kadar ve işlevsel olarak barındırır.

-Ağız sütü sonraki günlerde salgılanan olgun sütten daha fazla protein barındırır böylece büyüme ve gelişme açısından çok önemlidir.

-Olgun sütten daha az yağ ve yağ asitleri içerir.

*Kolostrum yani AĞIZ SÜTÜ mutlaka bebeğe verilmeli bir damlası bile ziyan edilmemelidir.

ANNE SÜTÜNÜN BESİN BİLEŞİMİNİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ BEBEĞİN YAŞINA VE DURUMUNA GÖRE HATTA ANLIK OLARAK DEĞİŞİM GÖSTERMESİ TAMAEN BEBEĞE ÖZEL MUHTEŞEM BİR GIDA OLDUĞUNU ORTAYA KOYUYOR.

*Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün İLK SÜT(KOLOSTRUM yani AĞIZ SÜTÜ

*5-15.GÜNLER arasında GEÇİŞ SÜTÜ kolostrumdan sonra salgılanır

*15.günden sonra OLGUN SÜT salgılanır.

15.GÜNDEN SONRA SALGILANAN OLGUN SÜTÜN, ilk emzirmeye başlarken üretilen mavimsi renkteki SULU VE ŞEKERLİ kısmına ÖNSÜT denir. Bebeğin su ve enerji ihtiyacını karşılar. Emzirmenin sonlarına doğru üretilen yağdan zengin beyazımsı süte SONSÜT denir, bebeğin doygunluk hissetmesini, büyümesini ve gelişmesini sağlar.

ANNE SÜTÜNÜN BİLEŞİMİNİN neredeyse ,  %88 ‘i ve DAHA FAZLASI SUDUR. Bu nedenle yeni doğan bebeklere, ilk 6 içinde sadece emzirilen bebeklere tıbbı bir neden yoksa SU verilmemelidir, ihtiyaçları yoktur.

ANNE SÜTÜNÜN İÇERDİĞİ PROTEİNLER ALLERJEN FAKTÖRLER İÇERMEZ VE HAZMI KOLAYDIR.

ANNE SÜTÜNÜN İÇERDİĞİ ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİ,  RETİNAL İŞLEVLER(göz),MYELİNİZASYON VE HÜCRE PROLİFERASYONUN NORMAL OLMASINI SAĞLAR.

ANNE SÜTÜ FORMÜL MAMALARDA VE HAYVAN SÜTLERİNDE BULUNMAYAN LİPAZ ENZİMİ içerir.

ANNE SÜTÜNÜN İÇERDİĞİ KARBONHİDRATLAR ÇOK ÖNEMLİDİR.  Bunlardan  anne sütünün taşıdığı LAKTOZ  beyin gelişiminde rol oynar. Yine anne sütü içinde Glikoz ve galaktoz  gibi basit şekerler ile hastalıklardan koruyan  OLİGOSAKKARİTler  bulunmaktadır.  Bebeklere şekerli  su ve anne sütü dışında hiçbir besin ve sıvı  tıbbı gerekçe olmadan verilmemelidir.

 

BEBEKLER DOĞUM SONRASI İLK HAFTADA DOĞUM KİLOLARININ %7-10UNU KAYBEDERLER. İYİ BİR EMZİRMEYLE 10-14 GÜNLERDE DOĞUM KİLOLARINI YAKALARLAR VE HATTA GEÇERLER. BU YÜZDEN ANNELERİN İLK HAFTADAKİ  AZAMİ KAYIP NEDENİYLE KAYGIYA KAPILMALARI YERSİZDİR. EMZİRMENİN ETKİLİ OLMASI İÇİN GAYRET ETMELERİ, GEREKTİĞİNDE EMZİRME DANIŞMANINDAN  DESTEK ALMALARI ÖNERİLİR.

DAHA GEBELİK DÖNEMİNDEN İTİBAREN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME KONUSUNDA EĞİTİM VE DANIŞMANLIK ALMASI ANNELERİN DOĞUM SONRASI BİLGİ VE BECERİ OLARAK GÜÇLÜ OLMASINI SAĞLAR.

DOĞUMDAN SONRA BEBEĞİNİZİ HER İSTEDİĞİNDE EMZİRİN, BEBEĞİNİZ BIRAKANA KADAR EMZİRMEYİ SONLANDIRMAYIN.

ANNEDE SÜT OLUŞUMU NASIL OLUR?
anne3.jpg

 

Memede süt yapımını sağlayan maddeler; süt yapımında rol oynayan PROLAKTİN HORMONU ve sütün salgılanmasında ve yapımında, rolü olan OKSİTOSİN  HORMONU’dur.

Süt yapımının başlaması bebeğin meme ucunu emmesi veya sağılmasıyla tetiklenir. Bebek meme ucunu ağzına aldığı andan itibaren annenin beynine meme ucundaki sinirler aracılığıyla  UYARI gider. Kan damarları memede süt yapımı için gerekli maddeleri süt hücrelerine taşır; prolaktin etkisiyle süt adacıklarında süt üretilir, üretilen süt diğer etkili hormon OKSİTOSİN vasıtasıyla süt adacıklarının etrafındaki kaslar kasılarak, süt adacıklarından areola denilen kahverengi bölgenin içinde bulunan süt kanallarına ulaşır, bebeğin emmesiyle meme ucundaki deliklerden süt akmaya başlar, bu döngü aynı anda her iki memede aynı anda süt üretimi ve salınımını yapar.

anne4.jpg

 

Bebek emmeye başladığında ilk önce meme başının hemen arkasındaki süt kanallarında biriken anne sütünü emer, bu süt çabuk tükenir. Bu yüzden bebeğin kuvvetli ve etkin emmesi, meme ucunu kahverengi halkayla birlikte tamamen  kavraması her iki hormonu uyararak süt yapımını artırması gerekir.

BEBEĞİN VE ANNENİN  DURUMUNA  UYGUN DOĞRU TEKNİK VE TUTUŞLA  BEBEĞİ HER İSTEDİĞİNDE SIK SIK EMZİRMEK SÜT YAPIMINI ARTIRIR.

ÇOK EMZİRME=ÇOK SÜT

anne5.jpg

 

Yine annenin emziklilik döneminde yeterli ve dengeli beslenmesi, yeterli sıvı alması, uyuyup dinlenebilmesi, fiziksel ve psikolojik olarak desteklenmesi ,emzirme konusunda özgüvenli ve istekli olması, süt yapımında dolaylı etki eden faktörlerdir. BU konuda eş, aile ve sağlık profesyonellerinin desteği çok önemli.

 

EMZİRMEYİ   VE ANNE SÜTÜ ÜRETİMİNİ  OLUMSUZ ETKİLEYEN NEDENLER

*Bebeğe emzik ve biberon verilmesi

anne6.jpg

 

-Emzik  emen  bebekte,  kolesistokin adlı  hormon salgılanmasıyla yalancı tokluk yaşayacaktır, emmede isteksiz olduğu için süt yapımı azalacak, annede de memede süt tıkanıklıklarına neden olacaktır. Ayrıca emzik bebekte çene bozukluklarına neden olacaktır.

-Yine biberon  bebeğin dil hareketlerini değiştirdiği için meme şaşkınlığı yaşayacak bebek memeyi etkili ememediği için, meme başından yeterli uyarı gitmeyecek, süt yapımı ve  emzirme aksayacaktır. Birde anne sütü vermek yerine formül süt veriliyorsa bebek yapay beslenmenin zararlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Bebeğin mide kapasitesi ;  yapay besinle dolduğunda o doygunlukla anne memesini emmeyecektir. Ayrıca biberonlar; yeterli temizliği ve hijyeni sağlanamadığında, enfeksiyon riski taşımaktadır.

. FORMÜL SÜT VE HAYVAN SÜTLERİ ANNE SÜTÜNÜN MUADİLİ DEĞİLDİR, ANNE SÜTÜNÜN YERİNİ TUTMAZ. BEBEĞE TAMAMLAYICI BESİN YA DA ANNE SÜTÜ HİÇ YOKSA, YA DA TÜM ÇABALARA RAĞMEN YETERSİZ SALGILANIYORSA FORMÜL SÜT KAPLA, ENJEKTÖRLE YA DA KAŞIKLA VERİLMELİDİR

anne7.jpg
anne8.jpg

*BEBEĞE SU, BİTKİSEL ÇAY, FORMÜL SÜT VERİLMESİ

*BEBEĞİN MEMEYİ YETERLİ BOŞALTAMAMASINDAN DOLAYI GERGİN MEMEYİ KAVRAYAMAMASI 

-Aşırı gergin ve dolu memede sinir uyarısı ile birlikte FIL(geri bildirim faktörü)devreye girer ve süt yapımı azalır, bu durum devam ederse süt yapımı durabilir. O yüzden aşırı gergin memeler sağılarak boşaltılmalı. Hem sağıp hem emziren anneler önce göğüslerini sağmalı sonra emzirmelidirler. Sağılarak gerginliği giden, yumuşayan memeyi bebek daha rahat kavrayıp emebilir. Hem de süt üretim mekanizması olumsuz etkilenmemiş olur.

ANNENİN BEBEĞE SÜT ÜRETEMEYECEĞİ ENDİŞESİ VE ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ

-Eş,aile ve sağlık profesyonellerinin desteğiyle bu durum aşılabilir.

 

*ANNENİN BEBEĞİNDEN TIBBI YADA DİĞER NEDENLERLE AYRI KALMASI

anne9.jpg

 

-Bu durumda süt sağılarak süt yapımı devam ettirilmeli ve sağılan süt uygun koşullarda saklanarak bebeğe uygun yöntemle içirilmelidir.

*STRES

-Süt yapımındaki hormonların salınımında olumsuz rol oynar,süt yapımı azalır,aynı zamanda anne ruh sağlığı açısından sakıncalıdır.

*YORGUNLUK

-Özellikle yeni doğum yapmış annelerin ilk aylarda aşırı yorgunluktan kaçınıp aileden destek alarak dinlenmeleri,bebek uyurken kendilerinin de uyumaları gerekir.

*AĞRILI MEME BAŞI

anne10.jpg

-Emzirme tekniği düzeltilmeli, farklı pozisyonlarda emzirilmeli, emzirme sonrası az miktar süt sıkılarak meme başına sürülmeli ve kuruması beklenmelidir.

anne11.jpg

*SİGARA VE ALKOL KULLANIMI

-emzirmeyi olumsuz etkiler, emzirme döneminde uzak durulmalı, sigaranın dumanına dahi maruz kalınmamalıdır.

*ANNEDE AĞIR BESLENME BOZUKLUĞU OLMASI

-Bu durum annede yetersiz süt üretimine neden olarak emzirmeyi olumsuz etkiler

*ANNEDE HASTALIK

-Birçok anne hiç sakınca olmadan bebeğini emzirebilir.

-özellikle solunum yolu hastası anneler ellerini sık sık yıkamalı, solunumla bulaş ihtimali varsa maske kullanarak emzirebilirler. Özellikle grip gibi rahatsızlıklarda emzirme kesilmemeli, zaten annede hastalığa karşı üretilen antikorlar sütle bebeğe geçerek hastalıktan bebeği korumaktadır.

-Hastanede yatacak kadar hasta ve ilaç kullanımı zorunlu anneler emzirme konusunda doktorlarıyla görüşmelidirler.

*GECE EMZİRMENİN AZLIĞI

-süt yapımında etkili hormonlar gece daha çok salgılandığı için gece emzirilmeleri önemlidir.

*HASTA BEBEK

-hasta bebeğin sık sık emzirilmesi iyileşme sürecini hızlandırır, bebek anneden ayrılmamalı, emzirme terkedilmemelidir.

*ANNENİN GÖĞÜSLERİNDEN CERRAHİ OPERASYON GEÇİRMESİ

-etkilenmeyen memeden emzirmeye devam edilmeli, her iki  meme  dokusu yok  ise anneye formül sütün bebeğin durumuna ve gelişimine uygun hazırlanıp, besleme yönteminin öğretilmesi ve annenin uygulaması önemlidir.

*YİNE BEYNİN,  PROLAKTİN  SALGILANAN BÖLGESİNDE,  TÜMÖR VARLIĞI VEYA OPERASYON GEÇİRMESİ

-Bu durumda süt üretimi olmayacağından, mecburen bebeğe formül süt doktor ve emzirme danışmanlarının önerileri doğrultusunda verilerek bebek beslenmelidir.

ANNE SÜTÜNÜN ARTIRAN FAKTÖRLER

*Doğumdan sonra ilk yarım saat içinde ten teması sağlanması ve bebeğin emzirilmesi

*Sık sık ve bebek istedikçe sınırsız emzirilmesi, ilk zamanlarda özellikle geceleri olmak üzere günde 8 kez emzirmek süt yapımının sağlanması için önemlidir.

*Annenin bebeğini başarı ile emzirebileceğine inanması ve özgüvenin yüksek olması

*Bebeğin memeyi iyi kavrayarak doğru teknikle emzirilmesi

anne12.jpg

 

*Memelerin iyi boşaltılması, emzirdikten sonra hala doluluk varsa sağarak sütün boşaltılması gerekir.

anne13.jpg

anne14.jpg

*Emzirirken memeye masaj uygulanması

*Anne ile bebeğin aynı odada birlikte kalması, özellikle geceleri emzirilmenin devam edilmesi

*Annein yeterli ve dengeli beslenmesi,susadıkça yeterli su içmesi,kafein,sigara ve alkolden uzak durması önemlidir.

anne15.jpg

*Stresten uzak kalarak yeterince uyuyup dinlenmesi, sakin, gevşek ve ruhen huzurlu olması süt yapımını arttıran faktörlerdir.

EMZİRME HAZIRLIĞI NASIL OLMALIDIR?

ANNELER EMZİRMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE ELLERİNİ YIKAMALILAR

RAHAT BİR POZİSYONDA OTURMALILAR

anne16.jpg

EMZİRMEDEN ÖNCE ANNE KENDİ RAHATI İÇİN TUVALET İHTİYACI VARSA GİDERMELİDİR

TELEFONU YANINDA OLMALI

KENDİ SIRTINI VE BELİNİ GEREKİRSE KOL ALTINI YASTIKLARLA DSTEKLEMELİDİR

BEBEEĞİN ALT TEMİZLİĞİ YAPILIR, KALIN KIYAFETLERİ VE BERESİ ÇIKARILARAK BEBEĞİN KONFORU SAĞLANIR

MEME BAŞI TEMİZLİĞİ İÇİN GÜNLÜK DUŞ ALMAK, GEREK VARSA GÜNDE 2 KEZ KAYNATILMIŞ ILITILMIŞ SUYLA  MEME UCUNU SİLMEK YETERLİ OLACAKTIR.

EMZİRMEDE DOĞRU TUTUŞ NASILDIR?

EMZİRME SIRASINDA ÖZELLİKLE YENİDOĞANLARDA ANNE BEBEĞİNİ BAŞ, OMUZLAR VE GÖVDESİNDEN TAM OLARAK KAVRAYARAK, BEBEĞİ KENDİ VÜCUDUNA YAKIN VE KENDİNE DÖNÜK TUTMALİ

BEBEĞİN YÜZÜ MEMEYE DÖNÜKTÜR, BEBEĞİN AĞZINA MEME BAŞI İLE DOKUNARAK AĞZINI AÇMASI SAĞLANIR VE MEME UCU AREOLA TABAKASIYLA BİRLİKTE ALABİLDİĞİ KADAR BEBEĞİN AĞZININ İÇİNDE OLACAK ŞEKİLDE MEME TUTTURULUR.

anne17.jpg

ETKİLİ EMZİRME BELİRTİLERİ

*Bebeğin ağzının içinde daha fazla areola tabakası vardır.

*Bebek sessizce yutkunma hareketi yapar

*Emzirme sırasında ve emzirme bittiğinde tatmin olmuş görünür

*Emzirme sırasında gaz şikayeti daha azdır.

*Bebek emzirme sonrası rahatça uykuya dalar.

*Bebeğin kilo artışı iyidir.

*Emzirme sırasında anne meme ucunda ağrı ,acı hissetmez

*Anne süt kanallarından bebeğe süt geçişini hisseder

ETKİSİZ EMZİRME BELİRTİLERİ

*Bebek memeyi tam olarak kavramamıştır

*Bebek sadece meme ucunu emer

*Bebeğin yanakları içine çöker çünkü ağız içi boştur, yeterince süt vakumlayamaz

*Bebek emerken ağzını şapırdatır, sesler çıkarır

*Bebek memeyi tuttuğu zamanda ki gibi huzursuzdur, tatmin olmuş gözükmez

*Tatmin olmadığı için emme süresi uzar

*Bebek beslenemez

*Annenin meme ucunda emzirme sırasında ağrı, acı olabilir, bebek memeyi sık sık ağzından bırakıp tekrar çektiği için meme ucu örselenir, meme ucu yaraları ve çatlakları oluşur

*Bebek yeterince kilo artışı gösteremez

ANNE SÜTÜNÜN YETERLİ OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

*Bebek günde 5-6 kere açık renk idrar çıkarıyorsa

*3-5 defa kaka yapıyorsa

*tartı kontrollerinde yeterli kilo alıyorsa (ortalama ayda 500gr). Bebekler arasında kilo alımı farklılıklar görülebilir o yüzden bebekler birbirleriyle karşılaştırılmamalıdır. KİLO artışları doğum kiloları baz alınarak, büyüme gelişmesi de göz önünde bulundurularak değerlendirilmeli.

*Bebek emzirme döneminde mutlu ve huzurlu ise :

ANNE SÜTÜ YETİYOR DEMEKTİR!!!!!!!!!

Emzirirken ortaya çıkabilecek meme başı ağrısı, meme başı çatlağı, meme dolgunluğu, memede süt göllenmesi yani süt kanallarının tıkanması, mastit, apse, büyük memeler, meme başı çöküklüğü gibi anne kaynaklı ve ya dil bağı, memeyi reddetme, bebekte pamukçuk gelişimi, gaz sancısı, tavşan dudak, kurt ağzı vb. bebek kaynaklı sorunlar ortaya çıkabilir, emzirmeyi bırakmamak ya da aksatmamak için bilinçli, sabırlı davranmak, emzireceğine dair özgüvenini kaybetmemek, gerektiğinde profesyonel destek almayı bilmek çok ÖNEMLİDİR.

anne18.jpg

EMZİRME SIKLIĞI VE SÜRESİ NASIL OLMALIDIR?

*Bebek her istediğinde kendi bırakana kadar emzirilmelidir

Genelde bebekler 5-10 dakika emerek doygunluğu sağlarlar bazı bebekler 20 dakikaya kadar emmeye devam ederler. Bazı bebekler anne memesinde farklı şekilde 20 dakika ve üzerinde emmeye devam ederler.

anne19.jpg

 

İLK 1 HAFTA 10 GÜN BEBEĞİNİZ FARKLI NEDENLERLE AÇLIK BELİRTİSİ GÖSTERMEYEBİLİR O ZAMAN SIK SIK EN GEÇ 3 SAATTE BİR BEBEĞİNİZİ UYANDIRIP MEME TEKLİF ETMENİZ BEBEĞİNİZİN SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİDİR.

EMZİRME OTURDUKTAN SONRA BEBEĞİNİZ BİR EMME TAKVİMİ OLUŞTURACAKTIR VE İHTİYAÇLARINA GÖRE EMME DÜZENİ DEĞİŞECEKTİR.

SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ NESİLLER İÇİN ANNELERİMİZE EMZİRMEYİ ÖNERİYORUZ!!

YAŞAMIN İLK 2 YILINDA BEBEĞİNİZE İLK 6AY SADECE ANNE SÜTÜ VE SONRASINDA ANNE SÜTÜNÜ KESMEDEN TAMAMLAYICI BESLENMEYE GEÇMENİZ, EMZİRMEYİ 2 YAŞ VE ÖTESİNE KADAR SÜRDÜRMENİZ YAVRUNUZA HAYATA  GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ YAPMA İMKANI VERİR!

EMZİRMEK SADECE KARIN DOYURMAK DEĞİLDİR, BEBEĞİNİZ EMERKEN FİZYOPSİKONÖROENDOKRONOLOJİK BİR DENGE HALİNDEDİR.

KAYNAKÇA:

1)T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı-Anne Sütü ve Emzirme ,Erdal AYDIN

2)T.C Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri  Genel Müdürlüğü,Beslenme ve Fiziksel AktivitelerDaire Başkanlığı ‘’Anne Sütü’’Kitapçığı yayın no:176



29 Şubat 2024